151024 Day 2 - Bangkok, Thailand (Part 1)

10:00:00 AM

Continue from...

24 October 2015 (Saturday)

First sekali sebelum tidur waktu malam mesti akan check Subuh pukul berapa dan matahari naik pukul berapa sebab takut terlajak tidur.


Hello sunshine,

Pagi tu alarm berbunyi pukul 7 pagi waktu Thailand lepas tu sambung tutup mata kejap, tetiba pintu rumah diketuk daripada luar. Baru teringat tuan rumah nak hantar hair dryer, seterika dengan plug extension pagi tu. Dah ambil barang semua baru la terfikir nak buka langsir, saja sebab adik malas sangat nak bangun time tu.

7:14 AM
Permandangan pada waktu pagi di luar tingkap rumah.

Bangunan besar panjang melintang tu lah IMPACT. 
Disebalik pokok belah kanan tu hotel Novotel.

Pagi tu baru nampak apa kat luar semua, dekat dengan IMPACT semua. Bangunan yang paling dekat dengan Condo Building bawah tu ada 7Eleven, Tesco Lotus, pasar, dan kedai makan. Boleh dikatakan dekat dengan semua kemudahan. 

I'm ready.

Keluar rumah pukul 8 lebih dan suasana kat luar sunyi je macam awal sangat je keluar tapi cahaya matahari dah memancar-mancar. First thing yang dicari waktu pagi ialah sarapan, jalan-jalan tengok ada mini supermarket tak yang berdekatan. Kedai-kedai makan ada dekat sepanjang bawah bangunan rumah sebelah luar dan anjing-anjing besar macam serigala pun ada. 

Huh terlupa pula, dekat ground floor rumah dekat lif diorang ada peta kawasan Popular Condominium untuk guide dan tunjuk apa yang ada dekat kawasan sekeliling. Semestinya kena tangkap gambar supaya senang tak sesat nanti. 


Jalan kaki ke arah jalan raya tempat lalu lalang kenderaan terjumpa Popular Walk sebelah kiri, tengok belah kanan ternampak Mini Big C. Dekat rupanya dengan rumah peluh pun tak sempat nak keluar dah sampai.

Gambar waktu malam sebab takde gambar diambil waktu pagi.

Cakap je nak apa dalam ni, semua ada daripada barang dapur ke barang mandi semua ada. Nak nasi putih kosong pun ada, makanan dalam bekas lepas tu panaskan dalam microwave pun ada. Inilah syurga makanan hahahaha tapi tak beli pun. 

Babi Mild satu. Hahahahaha.

Beli roti berharga beberapa Baht dan air mineral satu berharga 7Baht. Jimat punya pasal sampai cari air mineral yang paling murah. Orang yang kena pegang duit la yang kena bayar dan cashier tu cakap apa ntah dalam Thai buat-buat tak dengar saja sebab tak faham. 

Lori hantar air botol.

Popular Walk Muangthong Thani (โครงการ ป๊อปปูล่า วอล์ค)


Photo
Photo
-Pic from Google-

Masa jalan sepanjang Popular Walk ni sambil tunggu bas, kedai-kedai dia tak buka lagi. Kedai dekat sini buka pukul 10 pagi dan tutup pukul 9 malam takpun pukul 10 malam. Sambil tunggu bas dekat bus stop kebetulan dekat belakang ada kedai emas. Masuk dalam tanya nak pergi stesen BTS nak naik bas apa. Walaupun pekerja dalam tak reti cakap Bahasa Inggeris dan tak faham sebutan nama stesen yang saya cakap biasalah slang pelancong (sebab cara diorang sebut lain daripada apa yang ditulis), diorang tetap tolong sampailah selesai.

Pekerja-pekerja perempuan tu siap telefon kawan dia lagi guna telefon diorang, nasib kawan dia boleh cakap english. Lepas tu dapat air minuman 2 botol sekali untuk adik yang tunggu dekat luar. Dapat air free dua tak payah beli air dah nanti dan terima kasih kerana membantu.

Mana bas?

Naik bas nombor 11 (kalau tak silap), seorang 18 Baht. Stesen terakhir bas ialah Victory Monument (30 minit+++). Bas ni pusing-pusing ambil penumpang lepas tu lalu highway pergi ke bandar. Tiket bas ni macam tiket bas Metrobus yang jenis kertas koyak-koyak tu tapi kecik je.

Victory Monument, Bangkok, Thailand

 

Sudah sampai dekat stesen bas Victory Monument semua akan turun dan naik jejantas dekat tepi untuk melintas pergi stesen BTS. Jadi tengah2 bulatan tu takde apa dekat atas dia apatah lagi landasan MRT dia ada lengkungan separa bulatan. Bertawaf la separuh bulatan daripada stesen bas ke stesen MRT dia.

Victory Monument

Continue...

You Might Also Like

0 comments