Trip To South Korea (대한민국) - Hostel KW Pencil, Hongdae & Go Korea Guesthouse, Dongdaemun

10:00:00 AM

Hello,

Sekarang entri untuk tempat tinggal semasa berada di South Korea (대한민국) untuk 8 hari. FYI, semua tempahan hostel dan guesthouse ni kawan ayah saya yang buatkan di Agoda sebelum bertolak.

Hostel KW Pencil, Hongdae, Seoul (Formerly : Pencil Hostel Hongdae 2)

Address : 570-10, Yeonnam-dong, Mapo-gu, Shinchon / Hongdae, Seoul, South Korea
Exit #1 of Hongik University (Subway Line 2, Green).
Near with Kimchee Guesthouse.

I'll link it to Hostel KW Pencil at Agoda so you can view their rooms and facilities at there.
Please click here - Hostel KW Pencil

4 Bed Family Dormitory

Bilik-bilik dekat sini tiada kunci. Diorang guna password sebab dekat pintu ada satu elektronik (don't know about that name), buka benda tu - tekan nombor password yang dia kasi masa check in - lepas tu tutup. Nanti ada satu bunyi *tenit* dan bolehlah buka pintu. How come in Malaysia we don't use this system? It's so easy and safe. Lampu dekat tangga pun awesome, sebab bila dia detect ada manusia lalu baru menyala lampu. Lebih jimat elektrik. Dekat sini ada rooftop untuk hisap rokok, sidai baju (maybe) dan lepak-lepak. Berapa kali entah konon konon nak bangun pagi tengok sunrise dekat rooftop tapi tak terbangun. Tak pernah naik rooftop dia, rugi.

Keadaan satu bilik.
Ada tingkap, ada aircond, floor heater.

Sinki, tempat masak guna elektrik, kabinet, dan mesin basuh.
Jika nak pencuci basuh pinggan/sabun baju/pelembut baju/pekakas dapur boleh minta dekat pejabat bawah tapi berbayar.
Serbuk pencuci basuh baju yang kitorang deli dekat convenience store yang kecik pun mahal. Rasa rugi pula. Lagi jimat minta dekat pejabat bawah. Tak mahal pun.

Bilik air w/ tempat letak barang dan hair dryer.
Jangan risau, air paip ada sejuk dan panas.
Tisu di tepi toilet.

Peti sejuk, microwave, dan almari hujung sekali (ada hanger).

Locker setiap sorang.

Bunk bed.



Exterior

Hostel KW Pencil Seoul - ExteriorHostel KW Pencil Seoul - ExteriorHostel KW Pencil Seoul - ExteriorHostel KW Pencil Seoul - ExteriorHostel KW Pencil Seoul - Bicycle Rental ServiceHostel KW Pencil Seoul - Wall paintingHostel KW Pencil Seoul - Entrance of HotelHostel KW Pencil Seoul - CCTV
Pic from Agoda

Lagi satu, nak masuk pintu depan pun ada password dan nak keluar boleh tekan butang hitam 'Push'. Jadi tempat ini selamat daripada pencuri. Hanya orang yang tahu password sahaja yang boleh masuk pintu depan. Boleh dikira semua rumah dekat sini macam tu. Kenapa Malaysia takde macam ni? Malaysia patut buat macam ni. 

IMPORTANT : Kita tak boleh duduk dekat depan rumah orang. Diorang ada CCTV dan boleh nampak apa kita buat depan rumah diorang.

Pekerja dekat sini pandai cakap English, kalau nak tanya/minta tolong/minta apa-apa pun takde masalah. Kalau pintu bilik tak boleh buka ke tak tahu macam mana nak buka pintu bilik ke minta tolong dengan diorang. Map Seoul pelbagai jenis ada dekat bahagian depan sebelum keluar pintu dan ada payung untuk dipinjam kalau hujan.


Go Korea Guesthouse, Dongdaemun, Seoul

Address : 186-135, Jangchung-dong 2-ga, Jung-gu, Dongdaemun, Seoul, South Korea
Exit #1 of Dongguk University (Subway Line 3, Orange).
Find Grand Ambassador at across of the road on your left side. Near with SK Petrol Station on your right side. You'll see CJ Building at front and turn right before CJ Building and after you pass SK Petrol Station.

I'll link it to Go Korea Guesthouse at Agoda so you can view their rooms and facilities at there.
Please click here -  Go Korea Guesthouse


You Might Also Like

0 comments